Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt 2,2 miljoen euro uit voor het Pendelfonds. In deze oproep ligt de focus op het aanmoedigen van woon-werkverkeer met de fiets. Werkgevers moeten hun subsidiedossier uiterlijk op 29 oktober indienen, maar de aanvraag voor een dossiernummer sluit al af op 10 augustus.

Tussen 2005 en 2014 steeg het aantal pendelaars dat met de fiets naar het werk reed van 12,8 procent naar 16,6 procent. In minder bevolkte gebieden steeg dat aantal van 12,1 procent naar 14,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Mobiliteitsraad.

Om een versnelling hoger te schakelen, spitst minister van Mobiliteit Weyts de nieuwe subsidieronde van het Pendelfonds nu toe op fietsers. “Op dit moment is het vooral de werknemer die het initiatief neemt om met de fiets naar het werk te komen”, zegt Weyts. “We bieden de werkgevers nu de mogelijkheid om zelf een aanlokkelijk fietsaanbod uit te bouwen. Velen doen dit al, maar ik hoop dat álle kleine en grote ondernemingen hun werknemers nu gaan aanmoedigen om de stap naar de fiets te zetten.”

Aankoop bedrijfsfietsen en fietsvergoeding

Bedrijven kunnen steun aanvragen voor de aankoop van gewone fietsen, plooifietsen en speed pedelecs. Subsidies voor leasing en onderhoud zijn ook mogelijk, net als steun voor investeringen in fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Daarnaast kunnen bedrijven hun werknemers belonen met een hogere fietsvergoeding. Momenteel krijgen werknemers 0,23 euro per kilometer. Met het Pendelfonds kan de werkgever daar nog eens ongeveer 0,11 euro aan toevoegen.

U kunt uw aanvraag indienen via deze link.

Hier vindt u een overzicht van de maximumbedragen.