Dit is een gratis begeleidingstraject voor kmo’s in het Vlaamse Gewest om hun energie-        efficiëntie te verhogen door het implementeren van energiebesparende en duurzame energie  maatregelen. Tot eind november 2018 kunnen kmo’s terecht bij zes erkende  energieadviesbureaus voor een gratis energiescan en optioneel, een aansluitend gesubsidieerd  implementatieadvies van de aanbevolen energiemaatregelen.

Hoe werkt het?

In eerste instantie zal het energieadviesbureau een energiescan uitvoeren om het energieverbruik van de onderneming in kaart te brengen. Daarin zal het energieadviesbureau op zoek gaan naar de maatregelen met grootste potentieel en invloed op het energieverbruik. Van deze maatregelen zal het energieadviesbureau de energiebesparing, het investeringsbedrag,de terugverdientijd en IRR berekenen.

U kunt bovendien een traject volgen om de voorgestelde maatregelen maximaal te implementeren. Dit implementatieadvies wordt voor 40% gesubsidieerd met een maximum van 4.000 euro per onderneming. Een overzicht van de energieadviesbureaus die meewerken aan dit project zijn:

  • Zero Emission Solutions
  • Tractebel Engineering
  • E20
  • Witteveen+Bos
  • Ben Bammens
  • Encon

Komt u als kmo in aanmerking?

Het begeleidingstraject is gericht op kmo’s in Vlaanderen die een jaarlijks primair energieverbruik hebben van minimaal 225.000 kWh. Dit komt overeen met bijvoorbeeld 50.000 kWh elektriciteit én 100.000 kWh aardgas of stookolie op jaarbasis. Voor meer informatie of aanvragen, kan u terecht op keep@vlaio.be.

Dit is een project van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en wordt gefinancierd via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) met co-financiering van de Vlaamse overheid via het Hermesfonds.

Inspirerende case: Elewijt center: minder energieverbruik dankzij energiescan

Lees hier het verhaal

Download hier de folder van VLAIO – folder_keep (1)